ELS BUFADORS

BufadorBisaroques1

Anecdotari 4; Hivern de 2010

Autor: Octavi Bonet i Blanch

ELS BUFADORS

Un nom curiós per un fenomen curiós. Esteu al cas que a l’escola en tenim un, de bufador? Teniu present aquell forat que hi ha al costat del portal gran, per on surten els alumnes de cicle mitjà i cicle superior? Segurament us haureu preguntat més d’una vegada perquè en el seu moment no es van acabar les obres i es va deixar per enrajolar 1,5m2 de paret. Doncs precisament aquest tros de mur no s’ha enrajolat mai perquè és un bufador, un bufador que va quedar al descobert quan es van iniciar les obres de l’escola.

Però, exactament, què són els bufadors?

És un fenomen que el Dr. Joaquim Danès i Torras descriu com “…esquerdes del basalt en solidificar-se i contreure’s que es comuniquen amb d’altres i potser amb un gran espai buit interior, i el corrent d’aire s’hi estableix precisament per raó del contrast de les temperatures, interior i exterior”.

S’han dit moltes coses dels bufadors, que l’estiu bufen i a l’hivern aspiren, que a l’estiu surt aire fred i a l’hivern calent.

En una nota apareguda el 1885 a la revista El Montsacopa es relacionava, a partir de fonts no gaire contrastades, tot sigui dit, la presència de bufadors amb l’existència de terratrèmols. Diu així: “Recordamos haber oido contar en nuestra infancia que en cierta ocasion se habian tapiado muchos ‘bufadors’ que se hallaban en el interior de varias casas, com hoy los hay, y que los temblores de tierra no se hicieron aguardar mucho tiempo. En vista de ello se dispuso la reabertura de ellos mandando enseguida á practicarlos á los soldados que entonces habia de guarnición en la villa. Podrá este hecho no ser verdad, pero por él y por otros similares que se cuentan, se explica perfectamente el respeto que el vulgo tiene á ese fenómeno, cuya desaparición sería à no dudar la causa de sérios temores”.

El cert dels bufadors és que l’aire que surt té una temperatura més o menys constant en relació amb la del exterior per això produeix aquesta sensació de fred o calor depenen de l’època de l’any. La causant d’aquest fenomen és la roca volcànica que és extremadament porosa i per tant deixa circular l’aire per l’interior de la terra refredant-lo o escalfant-lo ja que el subsòl manté una temperatura amb menys oscil·lacions que l’exterior.

La presència de bufadors té a veure amb l’estructura interna de les colades de lava. La seva fissuració possibilita la formació de conductes i cavitats per on es produeix una circulació permanent d’aire de l’interior a l’exterior.

Pagesos, artigaires i pastors els utilitzaven per col·locar-hi el beure o mantenir les viandes en fresc. Els bufadors eren veritables refrigeradors naturals i els que en podien disposar, uns afortunats.

Els Bufadors es troben localitzats al Barri de Sant Miquel (Mas Bufador Vell), a les Feixes i al carrer de St. Cristòfol.

Nota: Aquest escrit ha estat redactat a partir de dos articles escrits per Emili Bassols i Isamat (Biòleg i Tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa) i Llorenç Planagumà  i Guàrdia (Geòleg col·laborador del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa), i il·lustrat gràcies a la cessió de la fotografia per part d’en Joan Bach (Doctor en Ciències Geològiques per a la Universitat Autònoma de Barcelona), als quals els agraeixo la seva predisposició a col·laborar en aquest article.

Bibliografia:

  • Les Garrotxa, núm. 4
Aquesta entrada ha esta publicada en Entorn de l'escola. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s